HIVATALOS BEJELENTÉS: MEG FOGJÁK HOSSZABBÍTANI A TÉLI SZÜNETET AZ ISKOLÁBA, VÁLTOZIK A TANÍTÁSI REND!!!

A győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola vezetése sajátos módszert dolgozott ki a jelenlegi energiaválság leküzdésére: az első félév elején szombatonként is lesz tanítás a diákoknak, majd az előre ledolgozott napokkal hosszabbítják meg a téli szünetet, hogy az intézményben addig se kelljen fűteni.

A győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolában a diákok és a pedagógusok a hamarosan kezdődő tanév első félévében az őszi szünetig tartó időszakban a szombatokat is az intézményben fogják tölteni, hogy még aznap is tanuljanak, tanítsanak.
Utána cserébe majdnem egy hónapos téli szünetet kapnak, hogy kipihenjék a hatnapos munkaheteket. A döntést mindenekelőtt a jelenlegi energiaválságra hivatkozva hozta meg a győri intézmény vezetősége – derült ki az iskola hivatalos oldalára feltöltött szülői tájékoztatóból.

Mint írja az iskola vezetősége, erre a hatályos törvények adnak számukra lehetőséget, egész konkrétan az alábbi jogszabályhely, idézzük is a köznevelési törvényből:

Alapos indokkal, a fenntartó egyetértésével a tanítási hetek – a szombat igénybevételével – hat tanítási nappal is megszervezhetők abban az esetben, ha a tanulók részére legalább harminchat óra megszakítás nélküli heti pihenőidő, és az elmaradt heti pihenőnapok igénybevétele – egy vagy több összefüggő tanítási szünetként – a tanítási félév során biztosítható.

Vagyis Magyarországon opció a hatnapos tanítási hét, feltéve, ha a diákoknak utána 36 óra pihenőidőt biztosítanak, és az elmaradt pihenőnapokkal pedig meghosszabbítják a tanítási szünetet.

Győrszentivánon a szombati tanítás is jelenléti oktatásban zajlik majd, mert az intézmény vezetésének meggyőződése, hogy továbbra is ez a gyerekek oktatásának leghatékonyabb módja. Különösen az általános iskolás korosztály számára.

A győri iskolában szeptembertől az őszi szünetig a szombati napokon reggel 8-tól háromnegyed 12-ig tart az oktatás. Ez hét szombati napot érint, ám október 1-jén kirándulni mennek az alsó tagozatos gyerekek. Szombatonként a fő tárgyakra koncentráló, órarend szerinti, tömbösített oktatást terveznek, tízórai, ebéd és délutáni ügyelet azonban nem lesz.


Online oktatás, de mégsem

A kormány még június közepén hirdetett energia-veszélyhelyzetet: augusztus 1-től már csak a kormány által megadott átlagfogyasztási értékig jár a rezsicsökkentett kedvezményes áram- és gázár, felette a lakossági fogyasztók és az igénylést benyújtó mikrovállalkozások már a lakossági piaci árra keresztelt díjat fizetik.

Ahogy arról korábban beszámolt az Index, a kormányzati intézkedés érinti a hazai oktatási intézményeket is. Többek között azzal, hogy több iskolában is ismét elrendelhetik az online oktatást, ezúttal nem a koronavírus-járvány, hanem a rezsiköltségek jelentős emelkedése miatt.
Az ELTE Természettudományi Kara például az utóbbi hetekben azzal került be a hírekbe, hogy a költségcsökkentések érdekében a karvezetés megfontolta, hogy fél évre átállnak online oktatásra.

Lapértesülések szerint a Természettudományi Kar vezetése arra kérte oktatóit, hogy a takarékoskodás jegyében mérlegeljék a gyakorlati, jelenléti órák oktatásának átvitelét online formába, hogy az egész éves kurzusokat át tudják csoportosítani az őszi időszakra.


Az ELTE azóta közleményben reagált augusztus közepén: az egyetemen épp zajlik az energiaszolgáltatókkal a jövő évre vonatkozó szerződések előkészítése. Az energia-veszélyhelyzet csak részlegesen érinti az ELTÉ-t, így az árváltozások az egyetemi működés megszokott rendjét kevésbé befolyásolják – állítja az egyetem.

Az ELTE vezetése dolgozik azon, hogy lehetőség szerint a jelenléti órák száma ne csökkenjen, és az egyetemen zajló szakmai munka se szenvedjen csorbát. Valamint azt is közölték, hogy a jövő évre vonatkozó költségvetési számok most novemberben válhatnak véglegessé.error: Content is protected !!