Figyelem! Ha strandolás után ilyen tüneteket észlel magán vagy a gyermeken azonnal hívjon mentőt!

Figyelem! Ha strandolás után ilyen tüneteket észlel magán vagy a gyermeken azonnal hívjon mentőt!

Nem egyszer előfordult már, hogy a vízből kimentett ember, teljesen jól van, s néhány óra múlva rosszullét kerülgeti, s meghal. Ezt az eseményt nevezik másodlagos fulladásnak, aminek következtében már több ember is életét vesztette. Az esetek többségében a vízbefulladástól megmentettek az indokolt fáradság miatt ledőltek aludni, de többé már nem ébredtek fel.
Sajnos tovább is kell, hogy fűzzük az előző mondatokat, ugyanis főleg a gyermekek esetében, akik önfeledten pancsolnak a vízben, gyakran előfordul, hogy vizet nyelnek..egyszer, kétszer, kitudja hányszor..természetes dolog, de az életükbe is kerülhet! Látszólag semmi baj nem történik , a boldog elcsigázott család hazamegy a strandról és néhány órával később tragédia történik….száraz fulladás… a fulladás, ami órákkal később jelentkezik…

Az ilyen eseteknél a gyermek tüdejébe víz kerül, ami a tüdő megfelelő működését akadályozza. Eltömődnek a pólusok, ami által a szükségesnél kevesebb mennyiségű oxigénhez jut a szervezet, miközben szén-dioxid halmozódik fel a tüdőben, ami 72 órán belül bekövetkezhető halálhoz vezethet.

A legnagyobb problémát az jelenti az ilyen és hasonló estekben, hogy látszólag teljesen jól van a megmentett személy, nincsenek tünetek amik arra utalnának, hogy baj van, hisz enni, inni, járni is tud.
Ha a strandolás után néhány órával még köhög a gyermek, az arra figyelmeztethet bennünket, hogy víz maradt a tüdejében, amitől a szervezete köhögéssel igyekszik megszabadulni.
Ebben az estben azonnal forduljunk orvoshoz!

Abban az esetben ha nehézlégzés alakul ki, kapkodva, szaporán lélegeznek, azonnal orvoshoz kell menni, mert azt jelzi, hogy víz van a tüdőben.

Ha az eset után az illető személy kimerülten le akar feküdni, valószínűleg leesett szervezetében az oxigénszint, azonnal orvoshoz kell vinni, nem szabad hagyni, hogy elaludjon!
Ha a gyermek a strandolás után hányni kezd, ez is azt jelzi, hogy szervezete kevés oxigénhez jut, mielőbb kórházba kell juttatni.

Természetesen igaz ez azokra is, akiket a vízből mentenek ki! Minden egyes fulladásos eset után kórházba kell szállítani a bajbajutottat!

error: Content is protected !!