Ha a hétvégén strandolsz és Ha ilyen jeleket látsz, azonnal gyere ki a vízből, hiába fürdenek mások!Az életedet is kockáztathatod!!! Ilyenkor sohase maradj a vízben!

Ha a hétvégén strandolsz és Ha ilyen jeleket látsz, azonnal gyere ki a vízből, hiába fürdenek mások!Az életedet is kockáztathatod!!! Ilyenkor sohase maradj a vízben!

A strandolókra komoly veszélyt jelenthet egy vihar, a hirtelen megváltozott időjárási viszonyok életveszélyessé tehetik a fürdőzést.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője hasznos információkkal látott el minket, amelyek ismeretében megelőzheted, hogy baj történjen! Ha kisípolnak a vízből A vízimentők, valamint a partiőrök nemcsak akkor fütyülhetik ki a strandolókat, ha azok túl messzire merészkednek a strand területét jelölő bójáktól, hanem abban az esetben is, ha lecsap a vihar.

Ilyenkor a sípszó azt jelenti, hogy azonnal menj ki a vízből, ezért ezt semmiképpen se hagyd figyelmen kívül. Amellett, hogy utóbbi esetben az életedet is veszélyezteted – nemrég éppen arról szóltak a hírek, hogy egy fürdőzőt újra kellett éleszteni, mert villám csapott a vízbe -, még bírságot is kaphatsz.

Viharjelzés A viharjelző berendezések is figyelmeztetnek a vihar közeledtére. A szakértő elmondása szerint csak a Balatonon 31 ilyen állomás található, és további 16 mobilkészülék. A Tisza-tavon öt, a Velencei-tónál három, míg a
Fertő-tavon egy ilyen állomás támogatja a fürdőzők biztonságát. Ha a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan, akkor elsőfokú viharjelzés van érvényben, ha pedig percenként 90-et, akkor másodfokú. Elsőfokú jelzés esetén úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel a vízen tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad, míg másodfokú jelzés esetén tilos a vízben tartózkodni, valamint csónakkal és vitorlás hajók kivételével más vízi sporteszközzel a vízen közlekedni.

Erős szél Ha azt veszed észre, hogy a szél hirtelen feltámad, akkor ne maradj tovább a vízben! Mukics Dániel szerint még azok is veszélybe kerülhetnek, akik jól úsznak, hiszen ilyen időben a vízfelszín felett – akár félméteres magasságig – 90%-os is lehet a levegő páratartalma, ami fulladást eredményezhet.

Ez az eset tavaly  történt :
A vonyarcvashegyi strandon nem sikerült időben kimenekülni időben a partra, öt ember kórházban.
A vonyarcvashegyi strandról öt embert vittek a keszthelyi kórházba, ketten súlyos, hárman könnyebb sérülést szenvedtek a Balatonba csapó villámtól csütörtökön – tájékoztatta Tóth Karolina, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI-t.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) szóvivője, Tarr Mihály szemtanúkra hivatkozva elmondta, hogy a villámcsapást követően egy 21 éves lányt életfunkciók nélkül hozott ki a vízből a barátja. A lány sikeres újraélesztésében a vízimentők mellett két közelben tartózkodó orvostanhallgató is segített. A másik súlyos sérült egy 61 éves nő volt, akit szintén társai hoztak ki a vízből.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a villámcsapás idején másodfokú viharjelzés volt érvényben, amikor tilos a fürdőzés, azonban a strandolók egy részét hiába figyelmezették erre. Hozzátette, nem számít rendkívüli jelenségnek, hogy vihar idején vízbe csap a villám.

error: Content is protected !!