Figyelmeztetést adtak ki a szülőknek!!! Vérzéses lázat terjesztő afrikai kullancsot találtak Magyarországon >>>

Figyelmeztetést adtak ki a szülőknek!!! Vérzéses lázat terjesztő afrikai kullancsot találtak Magyarországon >>>

Gyerekekre kimondottan veszélyes!!!!

Újfajta, veszélyes betegséget terjesztő kullancsfajra bukkantak rá az MTA kutatói a Margitszigeten, miközben az ott élő sünöket és azok élősködőit vizsgálták.

A sünök megfigyelése három éven keresztül zajlott, amely időszak alatt fel-fel tűnt ez idehaza újnak számító vérszívó. Az Afrikában őshonos Hyalomma marginatum kullancsfajta a krími-kongói vérzéses láz vírusát terjeszti.
A krími-kongói vérzéses láz magas halálozási aránnyal, belső vérzést okoz.

Ez az Európában ritka betegség, már korábban feltűnt Romániában, Szerbiában, Bulgáriában és Horvátországban is. Bár eddig azt feltételezték, hogy a Mediterrán éjhajlattól hidegebb területeken a telet nem képes átvészelni.

A Magyarországon megtalált felnőtt példányhoz hasonlóan, találtak kifejlett egyedeket szomszédos országainkban és Németországban is. Így bebizonyosodott, hogy az Európai éghajlatban is képes megélni ez a veszélyes vérszívó.

A szakértőknek arra is megvan a maga válasza, hogyan jutott be országunkba az Afrikában őshonos kullancs, ugyanis petéi és a lárvák madarakra kapaszkodnak a fejlődésük ezen szakaszában. Majd ezután telepednek át nagyobb fajokra, mint kutyákra, szarvasokra és lovakra azért, hogy friss vérhez jussanak.

error: Content is protected !!