Figyelem!!! Mindenkinek jár a 280 ezer forint állami ingyenpénz, még Karácsony előtt megjön a pénz a családoknak!!!

Figyelem!!! Mindenkinek jár a 280 ezer forint állami ingyenpénz, még Karácsony előtt megjön a pénz a családoknak!!!

Ha idén indítunk nyugdíjcélú megtakarítást, jövőre már igényelhetjük is az egyszerre több termék esetén akár 280 ezer forintos összegre rúgó adójóváírást. Ha viszont nem tudjuk az állami támogatás kimaxolásához szükséges évi 1,4 millió forintot félretenni évente, fontos odafigyelnünk arra, hogy a számunkra legmegfelelőbb terméket válasszuk: megmutatjuk, melyik nyugdíjcélú megtakarítási forma az ideális. Ha elfelejtük igénybe venni az adójóváírást, 10-20 év alatt akár több millió forint támogatástól is eleshetünk.

Jelenleg három fontosabb nyugdíjcélú öngondoskodási termék van Magyarországon, melyet az állam is támogat:

  • az önkéntes nyugdíjpénztárak,
  • a nyugdíjbiztosítások,
  • és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ).

A magyar lakosság elsősorban nyugdíjpénztárban takarít meg, az MNB adatai szerint 1,1 millió nyugdíjpénztári szerződés van most a piacon. A legnagyobb növekedés az elmúlt években viszont a 2014 óta elérhető, államilag támogatott nyugdíjbiztosítások piacán tapasztalható: míg tavaly ilyenkor 250 ezer, ma már több mint 320 ezer ilyen szerződés van a piacon, miközben a pénztártagok száma alig 20 ezerrel növekedett, a NYESZ-számlák száma pedig évek óta csökken.

Mindhárom termék legnagyobb vonzereje a 20%-os adójóváírás, melyet éves befizetésünkkel arányosan, maximum az alábbi táblázatban említett összegig vehetünk igénybe. Egyszerre több megtakarítást is indíthatunk, együttesen ezekhez 280 ezer forint állami támogatást vehetünk igénybe évente.

A nyugdíjbiztosítások növekedésének elsősorban egyébként az az oka, hogy push-termék, vagyis ügynökök értékesítik direkt megkeresésekkel, a legnagyobb adójóváírást az önkéntes pénztárakkal, a legjobb költségszerkezetet a NYESZ-szel érhetjük el (ahol akár 0,1-0,2% is lehet a teljes költség vagyonarányosan, de ellentétben az önkéntes pénztárakkal és a nyugdíjbiztosításokkal, itt nincs hivatalos, MNB által publikált TKM-szám és nincs is ilyen tervben).

nyu1

Ha nyugdíjcélú megtakarítás elindításán törjük a fejünket, nem igazán érdemes halogatni a dolgot: HA IDÉN DECEMBER 31-IG NYUGDÍJCÉLÚ MEGTAKARÍTÁST INDÍTUNK ÉS BE IS FIZETJÜK A MEGTAKARÍTÁSRA SZÁNT ÖSSZEGET, AZ IDEI TELJES ÉVRE VONATKOZÓ ADÓJÓVÁÍRÁST MEGKAPJUK.

error: Content is protected !!