Erőre kapott a Koronavírus járvány: szakértők szerint a tömegrendezvények és a beutazások terén is kellene szigorítani

Budapest — Épp csak fellélegezhettünk a több hónapos karantén után, ám könnyen lehet, hogy napokon belül újabb korlátozások keserítik meg az életünket. Bár Magyarországon kicsit visszavonult a koronavírus-járvány, a környező országokban ismét nő a napi fertőzések száma. Úgy tűnik, az új eseteknél külföldről behurcolt fertőződésekről van szó, így a kormány újra szigorú intézkedéseket tervez.

Gulyás Gergely (38) Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy Magyarországon a járvány visszaszorult, de amíg nincs vakcina, addig a vírus velünk él majd.

– A környező országokban aggasztó adatok láttak napvilágot. A határok jelenleg nyitva állnak, mindenki szabadon utazhat, de elképzelhető, hogy a napokban ez változhat – mondta Gulyás.

Konkrétumokról azonban a miniszter nem szólt: azt mondta, az operatív törzs ajánlásai után a kormány néhány napon belül dönt arról, milyen új intézkedéseket vezessen be.

Lazítottak az országok, és bár nő a fertőzöttek száma, egyelőre elmarad a tetőponttól / Grafika: Séra Tamás Lazítottak az országok, és bár nő a fertőzöttek száma, egyelőre elmarad a tetőponttól / Grafika: Séra Tamás

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos az idősek vásárlási korlátozását nem vezetné be újra. Szerinte fegyelmezettebbnek kell lennünk.

– Semmiképpen nem lenne szabad tömegrendezvényeket tartani, különösen nem zárt térben. Szükséges lenne a beutazási korlátozások újbóli bevezetése, illetve az, hogy mindenképpen teszteljék a karanténba kerülőket – mondta Falus.

– A beutazási korlátozások újbóli bevezetését támogatom – mondta lapunk kérdésére Ócsai Lajos, az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal egykori járványügyi vezetője.

– Azokat, akik fertőznek, izolálni kell, és sokkal szélesebb kontaktkutatásra is szükség van. Mindennél fontosabbnak tartom azonban azt, hogy a lakosságot felkészítsük arra, hogy hamarosan lehet vakcina, amit mindenki adasson be magának – folytatta a szakember.

– Azokat pedig, akik a közösségi médiában a vakcina szükségességét álhírekkel csorbítják, alá kell vetni a rémhírterjesztési eljárásnak. Megint előkerültek az oltásellenesek, noha nagyon veszélyes, amit csinálnak – mondta Ócsai.

Eközben dr. Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója egészségügyi dolgozókat jutalmazott és megemlékezett a fertőzésben elhunyt állampolgárokról.

(Ez is érdekelheti: Pozitív lett a koronavírustesztje a győri Audi-gyár egyik dolgozójának)

error: Content is protected !!