Érkezik a második családi pótlék, és plusz pénzt kapnak mellé a családok! Mutatjuk ki mennyit kap:

Érkezik a második családi pótlék, és plusz pénzt kapnak mellé a családok! Mutatjuk ki mennyit kap:

  • Előbb jönnek az utalások! Ezeket a pénzeket küldik ki most előbb!
   A decemberi családtámogatási ellátások – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – idén is karácsony előtt megérkeznek a jogosultak bankszámlájára, postai kézbesítés esetén pedig lakcímükre.

   • családi pótlék,
   • gyermekgondozást segítő ellátás (gyes), és a
   • gyermeknevelési támogatás (gyet).

   Bankszámlára december 22-én, lakcímre pedig december 22-én vagy 23-án érkezik meg a pénz.

   Az ellátások kifizetése legkésőbb december 23-ig megtörténik – közölte az államtitkár, hozzátéve: a családtámogatási ellátások előrehozott utalása körülbelül 1 millió 180 ezer családot érint.
Továbbá ezek a plusz pénzek érkeznek:

Családi pótlékosok figyelem: 1 Perce jelentették be, háromszor érkezik plusz pénz a családoknak!

Nagyon jó hír érkezett a családoknak:

1 : Decemberben kétszer érkeznek az ellátások! (de Januárban nem jön)

2 : A nevelőszülők gyermekenként nagyjából 53 ezer forintot kapnak januártól

3: Adókedvezmények, visszatérítés, egészségpénztár és önkéntes nyugdíjpénztári visszafizetések

Mutatjuk részletesen:

1: Decemberi családi pótlék utalás, postai kifizetési dátumok!

KÜLÖNLEGES lesz a DECEMBERI CSALÁDI PÓTLÉK! Sokan fognak meglepődni, azon, hogy MENNYIT KAPNAK MAJD A SZÁMLÁJUKRA vagy mennyit hoz a postás! ÍME A DÁTUM – EKKOR ÉRKEZIK A PÉNZ! >>>
VÁLTOZÁS JÖN A CSALÁDI PÓTLÉKNÁL! Már biztos – be is jelentették!

 • 2022 november: 2022. december 2. (péntek)
 • 2022 december: 2022. december 22-23 (szerda)
 • 2023 januárban nem jön csp

A legfontosabb kérdések, hogy mennyi az összege és mikor jön meg az alanyi jogon minden magyar állampolgárságú szülőnek járó támogatás, amit az állam nevelési ellátás vagy iskoláztatási ellátás formájában nyújt.

Decemberben dupla az összege, de januárban nem jön:

az egy gyerekesek 24,400ft-ot kapnak

a kettő gyerekesek 26,600ft-ot

a három vagy több gyerekesek pedig 96,000ft-ot kapnak karácsony előtt idén is.
A korábbi, egységes családi pótlékot (CSP) bontott két részre néhány éve az állam, így most már a gyermek korától függően nevelési ellátásról (iskolás kor előtt) és iskoláztatási ellátásról (gyermek betöltötte a tanköteles kort) beszélünk.

Mennyi az összege?
Jelenleg 12.200 forint a legalacsonyabb, 25.900 forint a legmagasabb folyósított összeg havonta. A folyósított összeg függ a gyermekek számától, attól, hogy egyedülálló-e a nevelő szülő, vagy teljes családban nevelkedik a gyermek, illetve egészséges vagy tartósan beteg gyermekről van szó. Ennek függvényében az alábbiak szerint alakul a havonta kifizetett összeg:
egy gyermek után: 12.200 forint,
egy gyermek után, ha egyedülálló neveli: 13.700 forint,
kettő gyermek után: 13.300 forint gyermekenként,
kettő gyermek után, ha a szülő egyedül neveli: 14.800 forint gyermekenként,
három vagy több gyermek után: 16.000 forint gyermekenként,
három vagy több gyermek esetén, ha egyedül neveli valamelyik szülő: 17.000 forint
gyermekenként,
súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek esetén: 23.300 forint gyermekenként,
ha súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg a gyermek, és a nevelő egyedülálló, akkor a
havi családi pótlék összege 25.900 forint gyermekenként.


2: Változás: januártól gyermekenként 53 ezer forintot utalnak

Januártól 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya, jelentett be Fülöp Attila a Belügyminisztérium államtitkára. Magyarországon 23 ezer gyerek nem a családjával lakik, a gyerekek kétharmada már nevelőszülőkkel él.

Egy a napokban elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően január 1-jétől mintegy 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya, ez gyermekenként nagyjából 53 ezer forintot jelent- írja az MTI.

Kiemelte: fontos a gyermekvédelemben annak a 23 ezer gyermeknek a sorsa, aki nem tud vér szerinti családjában élni, mondta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden a Bács-Kiskun megyei Helvécián.

Nekik vagy intézményi keretek között biztosítják a nevelésüket, vagy megpróbálnak olyan nevelőszülőket találni, akik segítenek családi körülményeket teremteni.

Az államtitkár kiemelte:

a 23 ezer gyermek mintegy kétharmada ma már nevelőszülőknél él.


Ez a hivatás éppen arról szól, hogy annak a nehéz helyzetben lévő gyermeknek, aki nem élhet a saját szüleivel és több traumán ment keresztül, “meg kell fogni a kezét”. Ezzel lehet elérni – tette hozzá – , hogy felnőttkorban jó szocializáció után, rendezett közösségi kapcsolatokkal, stabil életet élhessenek.

Fülöp Attila felidézte, a kormány 2014-ben tette a nevelőszülői jogviszonyt foglalkoztatási jogviszonnyá. Ez – mint mondta – egyrészt pénzügyi biztonságot ad, másrészt egészségügyi, társadalombiztosítási jogviszonyt is jelent a nevelőszülőknek. Valamint bevezették a nevelőszülői gyedet (gyermekgondozási díjat) is – tette hozzá az államtitkár.

Decemberben kétszer érkezik a családi pótlék >>> Részletek itt

Mikor érkezik a családi pótlék Decemberben? Mik a pontos dátumok? Most megtudhatod pontosan! Hivatalos bejelentés a Kincstártól!

3: Év végéig közel 300 ezer forintot fizet ki a Kormány sok családnak!

Nem egész egy hónapunk maradt még ebből az adóévből. Bár az év utolsó hónapjában már nem lehet csodákat tenni, ha év közben nem tettünk félre, szerencsére nem is kell. Az adó-visszatérítés ugyanis mindenkit megillet, aki bármekkora összeget befizetett az egészségpénztári vagy nyugdíj-megtakarításokba, feltéve, hogy van befizetett személyi jövedelemadója.

Egészségpénztári befizetések

Akinek van egészségpénztári számlája, az bármennyit fizet be rá, az ötödét visszakapja a személyi jövedelemadójából. A munkáltatók is szoktak befizetni erre a számlára, az után is visszajár az szja. Az egészségpénztári számlán befizetett összegek után legfeljebb 150 ezer forint igényelhető vissza annak, akinek van ennyi jövedelemadója. Ez 750 ezer forintnyi befizetést igényel az egész 2022-es évben, de hangsúlyozzuk, bármennyi befizetés után is jár az adóvisszatérítés.Az egészségpénztári egyenlegből gyógyszertár, magánorvosi ellátás, illetve az önsegélyező szolgáltatás részeként akár lakáshitel törlesztésének támogatása is lehetséges. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a lakáshitel egy része az egészségpénztári megtakarításból is finanszírozható, ha az egyenleg már legalább 180 napja a pénztári számlán van. Lakáshitel törlesztésére havonta a minimálbér 15 százaléka, azaz jelenleg 30 ezer forint fordítható. Ez egy évben 360 ezer forintot jelent, aminek a 20 százaléka jár vissza adóvisszatérítés formájában, azaz legalább 72 ezer forint. Azért „legalább”, mert a pénztártag a pénztár körülbelül 6 százalékos működési költségeit pluszban is befizeti, és arra is megkapja az adó-visszatérítést.Ha a pénztártag csak ezért használná az egészségpénztári számlát, akkor a pénztár működési költségét leszámítva is 14 százalékos adójóváírást kap a hitele után, ami 383 ezer forint összes évi befizetést feltételezve is 53 620 forint.

„Érdemes ezzel a kevésbé ismert lehetőséggel élni, mert minimális adminisztrációval jár és ha a szűk családi körön belül kihasználjuk az egészségpénztári számla előnyeit, akkor évente 150 ezer forintot is visszakaphatunk az államtól” – egészítette ki Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Egy 15 éves lakáshitelnél például ez 804 300 forintot hoz, amit az állam fizetett ki a hitelből helyettünk. A pénz valójában ennél több lesz, mert a minimálbér évről évre emelkedik, és annak százalékos arányában nő a lakáshitel törlesztésre fordítható összeg.

Az egészségpénztári számlára visszakapott adóvisszatérítés szabadon elkölthető az egészségpénztárból engedélyezett költésekre, lakáshitelre is.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Itt a befizetések után szintén 20 százalék, legfeljebb évi 150 ezer forint igényelhető vissza. Ez azonban közös keret az egészségpénztárral és az önkéntes pénztárral, így az ezekre együttesen befizetett összegek után lehet legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelni. A három megtakarítási forma közötti felosztás azonban tetszőleges lehet, a pénztártag szabja meg.A munkáltató a bérhez képest szintén kedvezményes adózással tud befizetni az önkéntes nyugdíjpénztári számlára is, mely után a munkavállaló ugyancsak igényelheti az adó-visszatérítést.

 

error: Content is protected !!