Elindult a pedagógussztrájk: Ezeken a helyeken bezárnak az iskolák!

Elindult a gördülő sztrájk, amelyet a PDSZ és a PSZ hirdetett meg január utolsó hetére. A tanárok a méltányos fizetésemelésért, a kötelezően tanítandó óraszám csökkentéséért vették fel a kesztyűt ismét, amely követelésekhez két újabb ügy társult az elmúlt időszakban. A jelek arra utalnak, hogy meglehetősen nagy a baj országszerte, mivel intézményvezetőket is kirúgással fenyegetnek.
Az egyhetes gördülő sztrájk meglehetősen csendesen indult hétfő reggel, sem a pedagógusok, sem a diákok nem vonultak utcára. A kezdeményezés megmaradt az oktatási intézmények falai között. Több intézményvezetőt azonban megfenyegetett egy-tankerület: megkapták azt a bizonyos levelet amit már oly sok tanár is. Emellett a vezetők – szintén tankerületi nyomásra – megtiltották a tanároknak, hogy bármilyen „hangos és látványos akciókba kezdjenek”.„Megkezdődött az intézményvezetők befenyítése, senki semmilyen módon nem fordulhat a nyilvánossághoz, a sajtóhoz. Az egyik iskola a sztrájknapján online streamelt órákat akart tartani az oktatásüggyel kapcsolatban, sajtóközvetítéssel. Megtiltották. Azt mondták a vezetőknek, ahol a törvényes sztrájkon felül bármilyen esemény lesz, netán informálják a médiát, ott menesztik az intézményvezetőt. Ezt már tényleg nem lehet szó nélkül hagyni” – olvasható egy, az Index birtokába jutott levélben.
Egy másik oktatási intézményről nyilatkozó forrás szerint az igazgató kétszer is jelezte a tanároknak, hogy csak a törvényes sztrájkra van lehetőségük, „mert ahol nyilatkozat, interjú lesz, ott menesztik az intézményvezetőt”.Egy tanár szerint, ha valaki az oktatási intézményben „hangosan sztrájkol, nyilatkozik, demonstrál, az intézményvezetőt menesztik”.

„Mi csütörtökön sztrájkolunk, akciózunk, de lehet, hogy így már csak csendben, sajtóhír nélkül. Eljött az idő, hogy végre szolidaritást mutasson a társadalom” – emelte ki a pedagógus.

Annak ellenére, hogy már az intézményvezetőket is kirúgással fenyegetik, ha nem tartatják be a sztrájkrendeletet, lehetnek kisebb-nagyobb megmozdulások Budapesten és vidéken is.
Korábban a Blikk is beszámolt arról, hogy országszerte várhatóan nagyon sokan nem veszik majd fel a munkát ezen a héten az új sztrájkrendelet ellen való tiltakozásként.

A sztrájk többek között a kért 45%-os fizetésemelésért, a kötelező óraszámok 22 órára való csökkentéséért és a sztrájkjogot korlátozó törvény helyreállításáért indult újra. Ezekhez az ügyekhez társul a tanárok kirúgásának határidejére vonatkozó új kormányrendelet visszavonása.
Most csütörtökön Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a sztrájkbizottsággal tárgyal, ám eddig a kormány nem igazán tett komolyabb lépéseket a követelések teljesítésére, illetve a közös nevező megtalálására.

error: Content is protected !!