Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy behurcolják a Koronavírust Magyarországra!!!

Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy behurcolják a Koronavírust Magyarországra!!!

Szerdán hatályba lépett a beutazási korlátozásokat rögzítő kormányrendelet, ami három csoportra osztja az országokat a fertőzési szintjük és aszerint, hogy mennyire biztonságosak a magyar emberek számára. A rendszeresen felülvizsgált lista ugyanakkor nem minden környező ország számára alakult jól, ugyanis Ukrajnából, Romániából és Szerbiából aggasztó hírek érkeznek: miközben előbbiben az emberek nem foglalkoznak a kormány előírásaival, utóbbi kettőben az ellenzék akadályozza a védekezést. Ezek miatt folyamatosan nő az ottani fertőzöttek száma, ami pedig folyamatosan növeli a Magyarországra behurcolás veszélyét.

Szerdától érvényesek az országba irányuló beutazási korlátozások, amelyeknek célja, hogy megakadályozza a koronavírus behurcolását. Magyarország sikeresen megnyerte a fertőzés elleni küzdelem első szakaszát, ugyanakkor a szakértői vélemények mind egy irányba mutatnak: a vírus még mindig köztünk van, ezért fel kell készülni a második hullámra is.

Ennek érdekében minden lehetséges eszközzel akadályozni kell a betegség behurcolását Magyarországra, a szerdától hatályba lépett, a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet emiatt három kategóriába sorolja a világ országait: vörös, sárga és zöld.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzöttségi adatokat az országhatárokon kívül is, és a környező országokból, ugyanakkor az egész világból aggasztó jeleket tapasztaltak. Közben Magyarországon az aktív fertőzöttek száma csökkent, és a további csökkenést szeretnék garantálni.

A súlyos fertőzöttség miatt piros jelzést kapott Európából Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró és Ukrajna.

Sárga jelzést kapott Bulgária, az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Portugália, Románia, Szerbia és Svédország.

Forrás: koronavirus.gov.huJól látható tehát, hogy míg Magyarországon alacsony a fertőzöttség, és sikerül alacsonyan tartani a járványgörbét, addig számos környező országban ismét kezd elszabadulni a vírus. Nem hiába figyelmeztetnek folyamatosan a kormánypártok politikusai, hogy idén sokkal biztonságosabb, ha belföldön maradunk.A szomszédos országok közül Romániában és Szerbiában (sárga jelzés), és Ukrajnában (piros jelzés) a legnagyobb a gond. 

A románoknál

a gyenge kisebbségi kormány képtelen uralni a járványt, az elmúlt 24 órában minden korábbinál több, 641 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel 34 226-ra emelkedett a járvány romániai megjelenése óta regisztrált fertőzések száma. Közülük 22 049-et gyógyultnak nyilvánítottak, az utóbbi napon meghalt 21 fertőzöttel pedig 1952-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. A jelenleg nyilvántartott 10 225 aktív koronavírusos eset közül 2106 tünetmentes fertőzöttet tíz nap után miniszteri rendelet alapján, 727 fertőzött pácienst pedig saját kérésére engedtek ki a kórházból.

Ez utóbbi csak július harmadika óta lehetséges, ugyanis akkor a román Alkotmánybíróság határozata kimondta, hogy senkit sem lehet akarata ellenére kórházi kezelésre vagy karanténra kötelezni. Mindezt arra hivatkozva, hogy az állampolgári alapjogokat csak törvénnyel lehet korlátozni. Erre válaszul a kisebbségi kormány egy törvényt szeretne elfogadtatni, de a baloldali ellenzék, azon belül is kiváltképp a Szociáldemokrata Párt hátráltatja ezt, és önkényes elhurcolásokkal riogatja a lakosságot. Pedig a jogszabály mindössze felhatalmazná a járványügyi operatív törzset, hogy elrendelje a karantént a járvány sújtotta országokból érkezők, vagy a fertőzöttekkel kontaktusba került személyek számára, és jogalapot teremtene a fertőzöttek – kórházban vagy akár otthonukban történő – elkülönítésére.

A MÁV pedig kedden közölte, hogy a romló állapotok miatt átmenetileg szünetel a nemzetközi személyszállítás Szerbia és Magyarország között, az Ivo Andric nemzetközi gyorsvonat július 14-től nem közlekedik, ugyanakkor a belföldi utasok Budapest és Kelebia között továbbra is utazhatnak.

Aleksandar Vucic május 4-én jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt március közepén bevezetett szükségállapotot május 7-től feloldják.  Akkor újraindították a távolsági buszjáratokat és a vasúti személyforgalmat, és onnantól kezdve a bevásárlóközpontok, kávézók és éttermek a távolságtartási szabályok betartása mellett szintén fogadhatnak vendégeket.

error: Content is protected !!