Egész héten hőség lesz: Nem kell majd az esernyő, brutális meleg vár ránk a következő napokban is

Egész héten hőség lesz: Nem kell majd az esernyő, brutális meleg vár ránk a következő napokban is

Európa időjárását alapvetően két légköri képződmény alakítja: a Brit-szigetek térsége fölötti középponttal elhelyezkedő anticiklon és az Oroszország felett található többközéppontú ciklonrendszer. Közös áramlási rendszerükben észak felől hidegfront vonult át Közép-Európa fölött, amely néhány fokkal mérsékelte a meleget. A front előtt, Délkelet-Európában 30, 37 fok a jellemező csúcshőmérséklet, míg mögötte többnyire 23, 28 fokot mérnek, de a Skandináv-félszigeten mindössze 14, 20 fokig melegszik fel délutánra a levegő. Kontinensünk nagy részén a napsütésé a főszerep, az említett front környezetében és további kisebb körzetekben felhősebb csak az idő, fordul elő zápor, zivatar. A Kárpát-medence időjárásában csütörtök estig lényeges változás nem várható, mérsékelten meleg, nagyobbrészt napos időre számíthatunk.

 Ami hazánkat illeti, szerdán országszerte napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, csapadék nem valószínű. Estétől a Dunántúl déli felén erősen megnövekszik a felhőzet, és éjszaka több helyen várható zápor, zivatar, az ország többi részén ugyanakkor változóan, de nagyobbrészt gyengén felhős lesz az ég, és csapadék sem valószínű.

Csütörtökön a reggeli, délelőtti órákban délnyugaton helyenként még eshet, majd arrafelé is csökken a felhőzet, és naposra fordul az idő. Az északias szél többfelé élénk lesz, zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul, északon lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 26 és 30 fok között várható.

Pénteken, Szombaton és Vasárnap is meleg napos idő várható!!!

(MTI)

error: Content is protected !!