Csok változások 2017 – 10+10 millió

Csok változások 2017 – így változott a családi otthonteremtési kedvezmény!

Még több lakás épülhet a családi otthonteremtési kedvezmény újabb módosítása miatt, és tovább bővülhet a hitelezés is. Miközben a változások alapvetően könnyebbé teszik a támogatáshoz való hozzáférést, a tervasztalról való vásárlás a későbbiekben sem lesz egyszerű.

Megjelent a családi otthonteremtési kedvezményről szóló kormányrendelet módosítása, amely alapján a jövőben többen vehetik igénybe a támogatást, ugyanakkor a rendelet korlátozásokat is tartalmaz. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közléséből kiderül az is, hogy jövőre a kormány 211 milliárd forintot fordít az otthonteremtési programra. Idén júliusig egyébként több mint 14 ezer családtól fogadtak be kérelmet a bankok, összesen mintegy 38 milliárd forint értékben. Ez a szám ahhoz képest nem nagy, hogy országosan nagyságrendileg 250 ezer háromgyerekes család van.

A szabályozásban nagy újdonság az, hogy mostantól az osztatlan közös tulajdonban álló ingatlanokra is lehet csokot igényelni, így már azelőtt kérhető a banktól a támogatás, hogy létrejönne a társasház. Emellett a csokot már a tervezett és az épülőfélben lévő lakásokra is lehetne kérni, de a folyósítás csak a használatbavételi engedély megszerzését követően történhet. Változás az is, hogy a jövőben már nem lehet támogatást igényelni olyan új lakás után, amelyet az igénylő közeli hozzátartozója tulajdonában álló társaság épít vagy épített.

Gyerek maradhat a felnőtt is

A sajátos nevelést igénylő, például súlyosan fogyatékos gyereket nevelők a csemete életkorától függetlenül igényelhetik a csokot, a magzatot pedig az eddigi 24 hetes kor helyett már 12 hetes korától figyelembe lehet venni. Lehetséges, illetve könnyebb lesz az igénylés akkor is, ha valakinek 25 év alatti gyermeke van, de nem jár egyetemre, és nem lesz kizáró ok az sem, ha már dolgozik is. Utóbbi elég egyértelműen jelzi azt, hogy a támogatás kevésbé a gyerekvállalást hivatott elősegíteni, inkább azt, hogy a családok minél nagyobb számban vásároljanak új lakást.

„A változások mindenképp megkönnyíthetik az új lakások értékesítését, így még több beruházó vághat bele újabb fejlesztésbe. Emellett a lakásépítések is felgyorsulhatnak” – mondja Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember utalt arra, hogy idén amúgy is jelentősen nőtt a lakásépítési kedv, az első félében több mint 13 ezer ezer lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 237 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az élénkülést az is mutatja, hogy szeptember elején több mint 11 ezer új építésű lakást hirdettek eladásra, ami 32 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Futószalagon építkeznek

Az Ingatlan.com eddig azzal számolt, hogy 2017 végéig legalább 15-20 ezer új lakás kerülhet piacra, azonban a csokos könnyítések miatt jó eséllyel még több fejlesztés indulhat, így a lakásszám növekedhet. Balogh rámutatott arra is, hogy a szabályok módosítása mellett fontos szerep hárulhat a támogatást folyósító bankokra és a beruházókra. Ennek oka, hogy a rendelet módosítása csak a csok igénylését teszi lehetővé a tervezőasztal mellől értékesített új lakások esetében, a folyósítása továbbra is csak a lakás használatbavételi engedélyének megszerzése után lehetséges. Az átmeneti finanszírozásban ezért fontos szerephez juthatnak a bankok ajánlatai vagy a beruházók által kínált rugalmasabb fizetési feltételek.

Gergely Péter, a BankRáció hitelszakértője a módosítással kapcsolatban szintén kiemeli, hogy a könnyítései a lakáshitelezésre is kedvező hatással lehetnek. Az eddigi szabályok szerint az új építésű ingatlanok esetében a szerződéskötést követő 120 napon belül kellett a támogatást igényelni, ha pedig ez idő alatt nem lett meg a használatbavételi engedély, akkor az igénylő nem kapta meg a támogatást. Mivel ez mostantól változik, több lakásra kaphatnak a családok támogatott hitelt is, amely mellé sok esetben szükség lehet a 10 millió forintos kedvezményes kölcsönt meghaladó egyéb hitelre is. Mindez tovább pörgetheti az amúgy is felfutóban lévő eladósodást, hiszen az újonnan kötött lakáskölcsön-szerződések értéke júliusban már alapból is 12, júniusban 43, májusban pedig már közel 80 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi adatokat.

Készülnek a bankok is

A könnyebben igényelhető csokot kérő családok érkezésére a bankok sorra kezdik meg a felkészülést. Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese például elmondta, hogy fiókjaik már jelenleg is a csütörtök este megjelent friss feltételeknek megfelelően indítják az igényléseket.

Az új lakás vásárlására vagy családi ház építésére igényelhető támogatások közül a legjelentősebb, 10 plusz 10 milliós összeget a legalább 60 négyzetméteres, új építésű ingatlanokra lehet felvenni. Ugyanakkor 20 millióért Budapesten nem lehet ekkora lakást kapni, lévén átlagos négyzetméteráruk a szeptemberi adatok szerint csaknem 550 ezer forint. Azaz még egy 60 négyzetméteres lakás is 33 millióba kerül, egy 80 négyzetméteresért pedig már jellemzően 44 milliót kell fizetni. Így egyedül a vidéki városokban lehet elég egy új lakásra pusztán a csok, illetve a mellé járó kedvezményes hitel. Egerben például a 20 milliós keretből 69, Győrben 61, Kaposváron 68, Miskolcon 67, Nyíregyházán 75, Pécsen 62, Szegeden 65, Szombathelyen pedig 62 négyzetméteres új lakást lehet venni ezért az összegért.

További információk a Csokról itt >>>

error: Content is protected !!