Családi pótlékosok, segélyesek, nyugdíjasok figyelem!!! Kötelező lesz a bankszámla!!! Nem lesz készpénzes kifizetés!!!

Családi pótlékosok, segélyesek, nyugdíjasok figyelem!!! Kötelező lesz a bankszámla!!!

Nem lesz készpénzes kifizetés!!!

Nem lesz könnyű életük a kistelepülések lakóinak, ha megvalósul, amit a bankok szeretnének, hogy a nyugdíjakat és az állami pénzeket kizárólag bankszámlára utalják majd, a bármely ATM-ből történő ingyenes készpénzfelvételt pedig eltörlik, vagy korlátozni kezdik. A bankok ugyanis a kistelepüléseken alig üzemeltetnek ATM-eket, még akkor sem telepítenek ilyen berendezéseket, ha ügyfeleik tekintélyes hányada lakik községekben.

>> állítólag a családi pótlékot is ide akarják sorolni majd később…

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint Magyarországon összesen valamivel több mint ötezer ATM található, ezek ötöde megyeszékhelyen van. A legnagyobb játékos a porondon az OTP, amely 1933 automatával rendelkezik. Szintén jelentős szereplő a piacon a Takarékbank a maga 990 ATM-jével, amelyek közül viszonylag sok kisebb településeken található. A nagy üzemeltetők között van még az Euronet is, amely főleg Budapestre és a nagyobb vidéki városokra koncentrál.

A bankok többsége azonban főleg a fiókjaiban üzemeltet ATM-et, a fiókok száma viszont folyamatosan csökken, az idei év közepén már csupán 1981 volt a hálózati egységek száma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. 2013 közepén még 3244 bankfiók volt Magyarországon, vagyis a hálózati egységek 38 százaléka szűnt meg hat év alatt. A megmaradt egységek pedig jellemzően a fővárosban vagy a nagyobb városokban vannak.

Nagyobb városokra koncentrálnak

Minden bankra jellemző, hogy a nagyobb településekre koncentrál, amikor ATM-et telepít ki. Az UniCreditnek például 170 ATM-je van, ebből csupán kettő található községben, miközben az ügyfélkör 19 százaléka községekben él. A K&H-nál az ügyfelek 29 százaléka falusi, 32 százaléka él Budapesten vagy megyeszékhelyen. A 478 ATM-ből 91 Budapesten, 94 pedig megyeszékhelyen található.

Az MKB-nál az ügyfélkör csaknem fele lakik kisebb városban vagy községben, a 66 ATM-ből viszont csupán 24 található megyeszékhelynél kisebb településen. Az Ersténél a kliensek 22 százaléka fővárosi, őket több mint 100 automata szolgálja ki, a megyeszékhelyeken élő 20 százalék szintén több mint 100 ATM-et használhat helyben, miközben a kisebb településeken élő 58 százaléknak 200-nál kevesebb automatát telepített a bank. A Budapest Bank termináljainak is kevesebb, mint a fele van megyeszékhelynél kisebb településen.

Ha tehát a más bankok ATM-jeiből történő ingyenes készpénzfelvételi lehetőség eltűnik, ezeknek a hitelintézeteknek az ügyfelei pórul járhatnak. A banki ATM-ek mellett a postákon is fel tudnak venni készpénzt a banki ügyfelek, a postahivatalok száma tavaly év végén még meghaladta a 2400-at, ezekből azonban 300-at október közepén bezártak, és jellemzően a kistelepüléseken lévő intézmények húzták le a rolót.
error: Content is protected !!