Bérkalkulátor 2022: Nettó-Bruttó-Bérkalkulátor-2022

Bérkalkulátor 2022:

Nettó-Bruttó-Bérkalkulátor-2022

Jövőre emelkedik a Minimálbér is >>

Bruttó vagy nettó munkabérről van szó? Sokan hajlamosak vagyunk a mai napig keverni a két fogalmat annak ellenére is, hogy a mindennapjaink részét képzik. Cikkünkben megválaszoljuk a leggyakoribb lakossági kérdéseket a bruttó nettó kalkulátor kapcsán és kifejtjük, hogy a bruttó nettó 2021 során pontosan milyen összegre jön ki, mennyi adót kell fizetnünk, ezek az adók mit tartalmaznak és miért. Arra is kitérünk, hogy a bruttó mennyi nettó 2020 kezdetétől minimálbér és garantált bérminimum esetén.

A bruttó bér jelentése

A munkáltatók törvényes esetben mindig bruttó bért kell, hogy fizessenek a munkavállalónak: a munkavállaló ebből a bruttó összegből fizeti ki a közterheket az államnak: tehát a bruttó bér tartalmazza a közteher adót és a különböző járulékokat. Attól függően, hogy élethelyzetünknek megfelelően milyen kedvezményeket vehetünk igénybe, 5-33,5% közötti közterhet kell fizetnünk.

A nettó bér jelentése

A bruttó nettó kalkulátor lényege, hogy kiszámítsuk, végül mennyi pénz marad a zsebünkben. A nettó bér megállapítása egyszerű: ha a bruttó összegből levonjuk az összes közterhet, akkor kapjuk meg a nettó bért, ez az az összeg, amely valóban rendelkezésünkre áll a hónap folyamán, amit ténylegesen elkölthetünk. Ez a bruttó nettó kalkulátor lényege.

Pontosan mire és mennyi adót fizetünk 2021-ben?

  • 10% Nyugdíj-biztosítási járulék
  • 3% Pénzbeni Egészségbiztosítási járulék
  • 4% Természetbeni Egészségbiztosítási járulék
  • 15% SZJA (személyi jövedelemadó)
  • 1,5% Munkaerő-piaci járulék

Összesen: 33,5%, vagyis, ha a bruttó bérből levonásra kerül az összes teher, a fizetésünk, 66,5%-át tarthatjuk meg egyéb kiadásaink fedezésére.

Hogyan számoljuk ki?

Alapesetben, ha a brutto netto fizetés kiszámításánál a különböző adókedvezményeket nem vesszük számításba, a bruttó összeget szorozzuk meg 0,665-tel, így komolyabb matek nélkül kikövetkeztethetjük, hogy az összes teher levonása után mennyi marad a fizetésünkből. Ha viszont a nettó, leadózott összegből szeretnénk a bruttó fizetést kiszámolni, a nettó bért el kell osztanunk 0,665-tel!

4 Gyerekes anyák

Ön négygyermekes anyuka, vagy négynél több gyermeke van? (A törvény szerint négy vagy több gyermeket nevelő anyának minősül az a nő, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként legalább négy gyermek után családi pótlékra jogosult, vagy ha már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt (vagy ha annál kevesebb ideig, akkor a jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg)

 

 

error: Content is protected !!