Béremelés, fizetésemelés 2023: Erre sokan nem számítottak!!!

Béremelés, fizetésemelés 2023: Erre sokan nem számítottak!!!

Brüsszelben azt tartják reálisnak, hogy 2023 első negyedévének végére utalhatnak csak támogatásokat.
Kormányzati akarat van, pénz nincs az egészségügyi béremelésre

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) kongresszusán azt mondta, hogy a kormány emelné a dolgozók bérét, de az Európai Uniótól érkező források nélkül erre nincs lehetősége a költségvetésnek.

Ugyan konkrétumok nélkül, de béremelést ígért az egészségügyi dolgozóknak Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a MESZK pénteki kongresszusán. A probléma az egyik legégetőbb, mivel az orvosok és szakdolgozók jövedelme közötti különbség már 3-4-szeresre nőtt, miközben eddig is kétszeres volt a különbség.
Azonban kár lenne a kormánytól gyors beavatkozást várni: egyrészről az egészségügy átalakításáról szóló javaslat legkorábban októberben kerülhet szavazásra a parlamentben, másrészről Takács szerint addig nincs lehetőség a szakdolgozók béremelésére, amíg nincs megállapodás az Európai Unióval a hétéves költségvetés kifizetéseiről. Ezt jelenleg a jogállamisági mechanizmus miatt függesztették fel, a partnerségi megállapodást sem sikerült aláírni, ami akár 1500 milliárd forinttal is megrövidítheti az idei évben a büdzsét.

Az államtitkár elismerte, hogy ugyan az Európai Unió nem az egészségügyi bérekre adja a pénzt, de az onnan érkező forrás növelné a kormány mozgásterét. Egyelőre azonban nem látszik egyhamar megegyezés a forrásokról, mivel az Európai Bizottságnak ugyan rengeteg ajánlást tett a kormány, de a közbeszerzési rendszer teljes átalakítását várnák el, és a Napi.hu korábbi információi szerint egyelőre nem tartják elégségesnek az Orbán Viktor vezette kabinet lépéseit. Brüsszelben azt tartják reálisnak, hogy 2023 első negyedévének végére utalhatnak csak támogatásokat.
A Népszava beszámolója szerint Takács Péter arról beszélt a munkaerőhiány és finanszírozás gondjait tűzoltással is meg lehet oldani: azt javasolja a kormánynak, hogy még az új ágazati finanszírozási rendszer tervezett januári bevezetése előtt három területet vegyenek ki az év végig hatályos átlagfinanszírozásból:

 

  • a betegszállítást,
  • az otthoni szakápolást és
  • a már állami monopóliummá tett mesterséges megtermékenyítést.

A felszabaduló forrásokból rendezhetők a finanszírozási problémák az egészségügyben és pótlékokkal javítható a szakápolók bérezése. Bár ehhez is hozzányúlna az államtitkár, szerinte bár 20-25 ezer szakápoló hiányzik, az sem megfelelő, hogy mintegy 75 jogcímen utalnak ki különféle bérkiegészítéseket a szakdolgozóknak, ezért radikálisan szűkítenék a helyi kórházi vezetők által megítélhető pótlékok körét.

error: Content is protected !!