Azonnali nyugdíjemelést 10,000 ft-ot követelnek a Kormánytól >>>

Azonnali nyugdíjemelést 10,000 ft-ot követelnek a Kormánytól >>>

A nyugdíjkiegészítés azonnali, 4,3 százalékra való emelését, de személyenként minimum egyszeri 10 ezer forintos juttatást követel a Magyar Szakszervezeti Szövetség, miután a KSH legfrissebb előrejelzése is alátámasztotta a szövetség nyugdíjas tagozatának márciusi aggályait: az infláció el fogja érni a 4 százalékot – írja közleményében az érdekvédelmi testület. Hasonló javaslattal állt elő a Nyugdíjas Parlament is.

Több tízezer kisnyugdíjas nyomorog, hiszen ők a legnagyobb vesztesei a járványidőszakban tapasztalt drasztikus élelmiszer-áremelésnek is, s elképzelhető, hogy a folyamat megismétlődik, miközben a megélhetési forrásuk – nyugdíjuk – egy fillért sem emelkedett. A kormány nem hagyhatja magukra a legkiszolgáltatottabb embereket – vázolja a problémát a MASZSZ nyugdíjas tagozata, amely már márciusban gyors és látványos nyugdíjemelést kért a kormánytól, amikor az első magasabb inflációs adatokat jelentette a kormány.

Juhász László a tagozat elnöke most úgy látja, hogy nem volt korai kongatni a vészharangokat, mert eleve a kisnyugdíjasok megélhetési forrását az inflációtól függetlenül is fel kell zárkóztatni az aktív dolgozók átlagbéreit megközelítő mértékben, ám a tervezettnél nagyobb infláció még jobban indokolja az azonnali korrekciót. Az év első nyolc hónapjában a nyugdíjas kosárral számított áremelkedés 4,3 százalékos volt, ebből az élelmiszerárak csaknem 8 százalékkal emelkedtek, ennyivel többet kellett fizetni a megélhetésért.

Az idei költségvetést tavaly tavasszal még 2,8 százalékos inflációra tervezték meg, ami már a tavaly év végi adatok alapján sem tűnt tarthatónak, de azóta a koronavírus-járvány miatti válság tovább hajtotta a fogyasztói árak emelkedését. A nyugdíjak egy folyamatosan veszítenek vásárlóerejükből, emiatt vezették be a nyugdíjkorrekció intézményét: novemberben egy összegben, onnantól a havi juttatásba beépítve fizetik ki a becsült és a valós infláció közötti különbséget. Csütörtökön közzétett számítások szerint idén így egy 60 000 forintos nyugdíj esetében 7 200 forint plusz pénz jár, míg a 127 000 forintos medián nyugdíjra 15 240 forint érkezik, a 142 100 forintos átlagnyugdíjakra 17 052 forint az egyszeri korrekció összege.

“Az biztos, hogy a helyzet nem lesz jobb, ha csak a kormány nem kap észbe, s nem gondoskodik a leginkább rászorulókról” – jelentette ki a MASZSZ nyugdíjas tagozata, amely felszólítja a kormányt: azonnali nyugdíjemeléssel gondoskodjon azokról, akik aktív munkával az elmúlt évtizedekben jelentősen hozzájárultak a gazdaság növekedéséhez, de idős korban már nem képesek rá. “Megtették, ami tőlük tellett, most a kormány következik” – mondta el Juhász László.

A MASZSZ a nyugdíjkigészítés 4,3 százalékra való azonnali emelését – de minimum 10 ezer forintot – kér a nyugdíjasok számára.

error: Content is protected !!