A Sberbank csődje után már egy új bedőlésre figyelmeztetnek: EZT FELTÉTLEN OLVASD EL >>

A Sberbank csődje után már egy új bedőlésre figyelmeztetnek:

A német hatóságok fokozzák a VTB Bank PJSC európai műveleteinek ellenőrzését, mivel igyekeznek elkerülni a betétbiztosítási rendszer beindítását, ami több milliárd eurós kifizetés elindításával járna a többi bank számára az országban. Ha ez a hógolyó elindul, akkor egy a Sberbank bedőléséhez hasonló lavinát indítana – figyelmeztet a német BaFin szabályozó hatóság.

A Frankfurtban székelő orosz VTB Bank az egyik első pénzintézet volt, amely ellen szankciókat kezdeményeztek miután Oroszország lerohanta Ukrajnát február végén. A hitelintézet helyzetét a német központi bank, a pénzügyi piacokat felügyelő hatóság és a betétbiztosítási szervek is figyelemmel kísérik – közölték az ügyet ismerő személyek a Bloomberggel.A hatóságok olyan megoldást próbálnak találni, amely elkerülhetővé teszi az ügyfeleknek történő automatikus kifizetéseket, ugyanakkor felkészülnek az esetleges felszámolásra. A szabályozó hatóságok több időt akarnak nyerni a VTB-nek Európában, hogy elkerüljék a többi németországi bankra háruló költségeket (a betétbiztosítási alapot ugyanis a többi bank tölti fel). A hitelezők még mindig a Greensill Bank AG tavalyi összeomlásától szenvednek, amely kimerítette a garanciaalap tartalékait, és további költségeket okozott a hitelezőknek, köztük a Deutsche Banknak és az ING Groep NV-nek az alap feltöltésére.

A VTB Bank Europe SE szeptember végi 7,95 milliárd eurós eszközállományával viszonylag kis banknak számít a régióban. Ebből mintegy 1,64 milliárd euró készpénz és rövid lejáratú pénzeszköz, míg a kötelezettségek között 4,35 milliárd eurónyi ügyfélbetét szerepelt, derül ki a cég adataiból.

error: Content is protected !!