A Kormány bejelentése a rezsicsökkentésről, Szeptember 15-től így változik >>>

Habár igencsak vészjóslók az energiahiányról szóló hírek, Orbán Viktor a posztban ismét biztosította követőit arról, hogy Magyarországon nem lesz energiahiány.

“Ha le akarunk ásni a gondok mélyéig, akkor mindig ugyanoda lyukadunk ki: az energia kérdéséhez. És a helyzet úgy áll, hogy Európa kifogyott az energiából.
Ami van, azt máshonnan kell idehozni, hiszen energia nélkül nem tudunk működni, még az innovációnak is az energia az alfája és az ómegája. További probléma, hogy az energia, ami Európába érkezik, drága. Ennek ellenére harcot kell vívni a fundamentalista zöldekkel és a geopolitikai játszmákba bonyolódó bürokratákkal. Meg kell őket győzni, és ez az érvelés egy valódi harc, hogy különböző energiaforrásokat – szén, atom, gáz – ne zárjunk ki a lehetségesek közül.

Tűzifa és szén program Szept 15-től

Tűzifa és szén program 2022/2023: Tűzifa és barnaszén illetve faszén programot hirdetett a Kormány:
Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a tegnapi ülésen az energetikai helyzetet értékelte. Egyértelmű, hogy a szankciós politika nem váltotta be a reményeket, a megnövekedett árak miatt válsághelyzet alakult ki. A gázhiány a legnagyobb probléma. A gázár emelkedett a legnagyobb mértékben, ezért amennyire lehet takarékoskodni kell. Ezért a következő döntéseket hozták:


    • Kórházak és bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos gázfelhasználásról döntöttek. A lakosságtól azt kérik, hogy amennyire lehet -az ésszerűség keretein belül- spóroljanak az energiahasználattal.
    • Tűzifa és faszén programot hirdetnek. Az erdőgazdaságoknál is lehet fát vásárolni, amire hatósági árakat fognak kijelölni. 10 köbméter fát tud biztosítani mindenkinek az állami erdőgazdaságok. Állami elővásárlási jogot vezetnek be a barnaszénre, export tilalom lép életbe. 50 ezer tonnáról 280 ezer tonnára emelhető a hazai fejtés. Erről hamarosan dönt a kormány.
    • Kiemelte, a távhőárak a fűtésnél nem fognak változni! Egyéni mérőárakat fognak bevezetni.
A tűzifa árak az egekben vannak, erről korábban itt írtunk >>>

error: Content is protected !!