Hivatalos! Mától, Csütörtöktől ennyibe kerül a burgonya és tojás >>> Már mától életbe lépett az ársapka!

Hivatalos! Mától, Csütörtöktől ennyibe kerül a burgonya és tojás >>> Már mától életbe lépett az ársapka!

Csütörtöktől már életbe lép a tojás- és étkezésiburgonya-árstop – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szerda este.

Azt írták: a magyar családok és nyugdíjasok védelméért a kormány újabb élelmiszerekre, a tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot, ezzel enyhítve a brüsszeli szankciók okozta infláció és élelmiszerár-emelkedés hatásait. Az új árstopok már csütörtöktől életbe lépnek, s az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható a Magyar Közlönyben.
Ezzel az árstopos élelmiszerek köre a következőkre bővül:

  • tojás,
  • étkezési burgonya,
  • liszt, napraforgóolaj,
  • sertéshús,
  • csirkehús,
  • 2,8 százalékos tej
  • és kristálycukor
Közölték azt is, hogy az árstopok az áremelkedéstől leginkább sújtott élelmiszerek fogyasztói árát szabályozzák. A tojás és az étkezési burgonya esetében a bruttó kiskereskedelmi ár nem lehet magasabb a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott árnál. Az árstop a tojásnál 25 százalékkal, a burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat, és várhatóan 0,1-0,2 százalékkal az inflációt – ismertette a KTK közleménye.
Kitértek arra is, hogy az árstopokat a kereskedők kötelesek érvényesíteni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban és a csomagküldő kereskedelemben is. A kistermelői piaci értékesítés nem tartozik a hatósági ár alkalmazásának hatálya alá. A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi az árstopok és az azzal kapcsolatos kötelező tájékoztatás betartását – fűzték hozzá.
A KTK tudatta azt is, hogy a kistelepülési boltok árstoppal összefüggő támogatásáról hétfőn várható kormánybejelentés.

error: Content is protected !!